خواص دارویی و گیاهی
خانه
موبایل
زالزالک ( کویج ) ( Crataegus aronia ) ؛ میوه کوچک پاییزی به رنگ قرمز ، زرد و نارنجی و بعضاً سیاه با هسته اى سخت است.
زالزالک ( کویج ) ؛ درختچه ای تیغ دار از تیره گل سرخیان ( یا سیبى ها ) با میوه ای خوراکی که بیشتر به شکل درختچه است و داراى شاخه هاى خاردار و شکوفه هاى پرپر زیبا به رنگ سفید یا صورتی و معطر مى باشد.
درختچه زالزالک در دامنه كوهها و اراضی جنگلی آفتابی در سرتاسر جهان می روید و تکثیر آن از طریق تخم و تهیه نهال انجام می شود.
زالزالک در ایران از جمله در بلندیهای استان های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد میروید.
* خواص زالزالک ( کویج ) :- زالزالک ( کویج ) ؛ داراى مواد معدنى گوناگون، ویتامین ها، مقدار زیادى تانن و کلسیم ، ترشى آلى ، پکتین ، مازو ، اسید تارتریک ، اسید مالیک ، روغن چرب، قندهاى گلوکز، فروکتوز است.
– بسیار قابض و در درمان اسهال خونی مؤثر است.
– براى تقویت قلب و معده بسیار توصیه شده است.
– برای معالجه بیماران مبتلا به فعالیت نامنظم قلب کاربرد دارد.
– در مواقع کم خونى و سل اثر خوبی دارد.
– برای روماتیسمى ها و مبتلایان به ورم روده مفید است.
– اشتها را زیاد مى کند.
– جهت درمان قطره قطره آمدن ادرار توصیه شده است.
– شربت زالزالک همراه با شکر سرخ ، براى رفع سردرد شدید مفید است.
– گل زالزالک ، ضد تشنج بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم مى کند. داروى مفید و خاصى بر ضد تپش قلب و ضربان شدید آن است.
منبع:sheikhshabani.mihanblog.com
خوراکی های پرخاصیت
جلوگیری از ریزش مو
منبع = هلپ کده
آرایش
مدل مو
مدل لباس
اخبار
سبزی خردکن
زالزالک و خواص آن – hawthorn
زالزالک و یا کویج با نام علمی Crataegus aronia یکی از گیاهانی است که در ایران از جمله در بلندی های بالای 2500 متر در استان کهکیلویه و بویراحمد، استان اصفهان به خصوص شهرستان نجف آباد می روید. این گیاه دارای دو نوع سفید و قرمز می باشد.
بد نیست بدانید در شمال ایران گونه های وحشی زالزالک به شکل خودرو در جنگل ها می روید که به آن ولیک می گویند.
این میوه اگر چه جثه ای کوچک دارد ولی بسیار پُرفایده و مغذی است و به رنگ های زرد و نارنجی در اکثر نواحی معتدل می روید.
رسیده ی این میوه، شیرین، گوشتی و دارای هسته های زرد رنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هسته های آن می تواند قاتل دندان های شما باشد.
زالزالک و قلب شما
این میوه علاوه بر ویتامین های A ، B، C و تانن دارای کلسیم و مختصری پکتین است که برای تقویت قلب و معده بسیار توصیه می شود. مهم ترین اثر زالزالک روی قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری می کند.
در اغلب کشورهای اروپایی خصوصا آلمان برای درمان بی نظمی ضربان قلب از گیاه زالزالک استفاده می شود. همچنین زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین(سفت شدن دیواره رگ ها) بسیار کاربرد دارد.
خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره ی زالزالک
تحقیقات جدید نشان می دهد که زالزالک آنتی اکسیدان بسیار قوی محسوب شده و می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مقوی عمل کرده و در تنظیم وزن، گلوکز خون و التهاب نقش داشته باشد.
محققان آمریکایی طی بررسی هایی که روی زالزالک انجام دادند، دریافتند این میوه به خاطر داشتن مقادیر بالایی از مواد آنتوسیانین، بسیار مفید است و در رنگ های مختلف این میوه آنتوسیانین های زیاد و متفاوتی یافت می شود که دانه های زالزالک را از فشار اکسایشی نور خورشید حفظ می کنند.
خوردن زالزالک بدن ما را از موقعیت های زیان آور مانند قرار گرفتن در معرض آلودگی و رادیکال های آزاد حفظ می کند.
به عبارتی تحقیقات نشان می دهد مصرف زالزالک در درمان برخی بیماری ها، از سرطان گرفته تا چاقی، اثر مثبت می گذارد و این تاثیر به دلیل خواص ضد التهابی ماده ی آنتوسیانین موجود در آن است، به طوری که ثابت شده بسیاری از بیماری ها به دلیل التهاب های کنترل نشده ای است که دامنگیر ما می شود.
مواد موجود در زالزالک قند خون و عملکرد انسولین خون را بهبود می بخشد.
به نقل از Sience Daily، محققان در زمینه ی تاثیر زالزالک و خواص آن، تحقیقات خود را روی موش هایی انجام دادند که از پیش مبتلا به دیابت بودند.
آن ها ابتدا به 18 موش نر، حدود 6 ماه غذای سرشار از قند میوه دادند سپس آن ها را دو گروه کردند؛ به یک گروه آب خالص و به گروه دوم مخلوط آب و عصاره ی زالزالک دادند و این کار را تا 6 ماه ادامه دادند و وزن و چربی بدن، قند خون و شاخص های مولکولی التهابی آن ها را مورد بررسی قرار دادند.
در انتها محققان به این نتیجه رسیدند موش هایی که مخلوط آب و عصاره زالزالک مصرف کرده بودند، نسبت به گروه دیگر، از کاهش وزن بیشتر، چربی کم تر ، قند خون و تر یگلیسیرید پلاسمای پایین تر و چربی LDL کم تری برخوردار بودند.
این تغییرات در انسان ها باعث کاهش احتمال ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی عروقی می شود و مشکلات التهابی را کاهش می دهد.
یکی از مواد مفید موجود در زالزالک فلاونوییدهایی می باشند که نسبت به رنگ میوه شدت اثرات آنتی اکسیدانی آن ها تغییر می کند. میوه های قرمزرنگ دارای اثر قوی، صورتی اثری ضعیف و زرد اثر ضعیف تری دارند.
علاوه بر میوه ی زالزالک از گل آن نیز برای درمان استفاده می شود. گل زالزالک برای درمان تشنج مفید بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم می کند. لذا دم کرده ی آن برای درمان بیماری های مزمن قلب استفاده می شود.
زالزالک و دیابت
نتایج یک پژوهش نشان داد: مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و LDL کلسترول سرم می شود.
این مطالعه با اثر مصرف خوراکی سرشاخه ی زالزالک بر غلظت گلوکز و لیپیدهای سرم و تراکم سلول های بتا در موش های صحرایی دیابت ی توسط دکتر مهرداد روغنی، عضو گروه فیزیولوژی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد بررسی شد.
یافته های این مطالعه حاکی است در گروه دیابت ی درمان شده با گیاه، غلظت گلوکز سرم به طور معنی دار در هفته های سوم و ششم کمتر از گروه دیابت ی بود.
کاهش سطح گلوکز و لیپیدهای سرم در بیماران دیابت ی با استفاده از گیاهان دارویی از اهمیت زیادی برخوردار است. خلاصه ی این پژوهش در مجله ی غدد درون ریز و متابولیسم ایران انجام شد
دیگر خواص زالزالک
این میوه به علت غنی بودن از اسید تارتاریک و اسید مالیک نیز در مواقع کم خونی و سل اثر نیکویی دارد.
زالزالک به دلیل آن که دارای مقدار زیادی تانن است بسیار قابض بوده و می توان آن را جهت درمان اسهال های خونی به کار برد.
البته نوع کوهی آن قابض تر از سنجد است و از خونریزی معده نیز جلوگیری می کند.
رنگ زرد و صورتی این میوه در بدن تبدیل به ویتامین A می شود و اشتها را زیاد می کند.
البته این میوه را وقتی که کاملا رسیده و رنگ انداخته مصرف کنید تا دچار ناراحتی های گوارشی ناشی از خام بودن میوه نشوید.
زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین C ی خود را از دست می دهد ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ می کند. لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که هوایش دائما عوض می شود نگه داشت.
البته در مقایسه، میوه ی تازه ی زالزالک اثرات نیکوتری دارد و می تواند به ازدیاد شیر مادران شیرده و افزایش کیفیت آن بیفزاید.
منبع:تبیانویرایش و تلخیص:آکاایران
شما احتمالا با جستجوی کلمات زیر وارد مقاله شده اید چنانچه مطلب مرتبط با جستجوی شما نبوده همان کلمه را در جستجوی سایت وارد کنید
چوب درخت زالزالک , زالزالک و ازگیل , خواص ولیک کوهی , درخت زالزالک , زالزالک خواص , میوه زالزالک , ازگیل نارنجی , میوه کیویج , زالزالک گل , زال زالک
ولیک ( زالزالک وحشی )
معمولاً «ولیک ( زالزالک وحشی )» در مناطق جنگلی ایران به خصوص در شمال به وفور وجود دارد ، و بسته به رنگ میوه «سرخ ولیک» و «سیاه ولیک» نامیده میشود. ولی نام محلی آن در هر یک از مناطق کشور متفاوت است از جمله در لاهیجان «کُمار»، در رامسر و شهسوار «کِجیل»، در دیلمان و رودسر «مارِخْ»، در گرگان و بعضی نقاط بختیاری «ولک، بلک و ولیک»، در شهسوار «کُتْ کُتی»، در اطراف تهران و همدان و اصفهان «گوچ»، در خلخال و آذربایجان «گیچ ـ یِمیشان»، در باختران و همدان و پشتکوه «گِویچ»، در سردشت «گیویژ، گوژ و گویشک»، در فارس «کیالک» و در ارسباران «آتگُتی» نامیده میشود.
به گونههایی که دارای میوة سیاه هستند، در آستارا و گرگان رود «قره گیله»، در شفارود «سیاهلله» در اطراف رشت «سیاه کوتی و سیاه کوتیل»، در طالش «مونبرو»، در شهسوار «سیاه کوت کوتی»، در درة کتول «سیاه ولیک»، در نواحی ترک زبان منجیل، رامیان، قزوین و خراسان «یمیشان» گفته میشود. به گونههایی که دارای میوة سرخ رنگ هستند، در نور «شالولیک»، در کتول «سرخ ولیک»، در گرگان رود «کمبر»، در شفارود «سرالالا»، در اطراف رشت «سگکامپوره»، در شهسوار «ولیک» و در سردشت «گوژسوره» گفته میشود.
ولیک ( زالزالک وحشی ) در کتابهای طب سنتی «خفچه» و «زعرورالادویه» و در بعضی کتابها هم «تفاحبری» نام برده شده است. به انگلیسی Maytree، Thornapple tree ، White thorn و Haw thorn گفته میشود. درختچهای است از خانوادة Rosaceae از جنس Crataegus.
ترکیبات شیمیایی :
از نظر ترکیبات شیمیایی طبق گزارش علمی که در (G.I.M.P) آمده است در گونة Crataegus Oxyacantha مواد زیر مشخص شده است: اکسالیک اسید و در ساقهها و جستهای جوان و سبز ولیک ( زالزالک وحشی ) HCN گلوکوزید و مادة عامل تلخ به نام کراتگین که مشابه اسکولین است. عصارة شاخههای جوان ولیک ( زالزالک وحشی )، عمل فلجکننده روی مرکز تنفسی دارد و در مورد قلب پستانداران اثر سمی دارد. میوة تازة ولیک ( زالزالک وحشی )، دارای سیتریک اسید و تارتاریک اسید و کراتگوس اسید، پکتین، روغن چرب، قندهای گلوکوز و فروکتوز است.
در هستة آن، مادة آمیگدالین و امولسین وجود دارد. در گلهای آن در حدود 157/0 درصد اسانس و همچنین تریمتیل آمین، کوئرسیترین و کوئرسیتین یافت میشود. در گزارش دیگری آمده است که مادة عامل ولیک ( زالزالک وحشی ) در گونة C.oxyacantha مادة کراتگوس لاکتون است که مفتح قلبی است؛ یعنی موجب باز شدن و گشاد شدن رگهای کورونر قلب میشود. بنابراین داروی قلبی است. در برگهای آن بیشتر از میوة آن مادة فلاونوئید مشخص شده است.
خواص ـ کاربرد :
در چین، عصارهای از گرد ریشة خشک شدة گونة C. monogynus تهیه میکنند که دارای خاصیت مفتح و بازکنندة شریانهای قلب است.
در کره، گونة C.Pinnatifidus میوه ولیک ( زالزالک وحشی ) برای رفع ناراحتیهای گوارشی و اسهال به کار میرود.
در چین مردم معمولاً ولیک ( زالزالک وحشی ) را در سطح گستردهای به عنوان میوه میخورند، بنابراین نمیتواند اثر فیزیولوژیکی شدید نامناسبی برای سیستم بدن داشته باشد.
به طور کلی خواص میوة ولیک ( زالزالک وحشی ) را ضد کمی ویتامین C، ملین، مقوی معده، مفتح و بازکنندة گرفتگیها و محرک میدانند. زغال میوة ولیک ( زالزالک وحشی ) (میوه را میسوزانند که زغال شود) یک زغال گیاهی بسیار مفید است و برای معالجة سوءهاضمه و به خصوص برای بند آوردن اسهال خیلی نافع است.
در هندوستان عصارة آبی میوة ولیک ( زالزالک وحشی ) را به عنوان مقوی برای تقویت قلب میخورند و برای معالجة بیماریهای ارگانیک و فونکشنال قلب نظیر دیس پنوئا (تنگی نفس که ناشی از ضایعات قلبی باشد) و هایپرتروفی (بزرگ شدن قلب)و ضعف قلب تجویز میشود.
حکمای طب سنتی ایران، ولیک ( زالزالک وحشی ) را از نظر طبیعت سرد و خشک میدانند و از پوست درخت به عنوان تببر استفاده میکنند. به طور کلی، دم کردة گلهای ولیک ( زالزالک وحشی ) و یا گرد گل خشک شدة آن به مقدار پنج تا هشت گرم در روز برای ضعف قلب، آنژین، ورم آئورت، اختلالات عصبی از جمله نگرانی، بیخوابی، سرگیجه، احساس صدا در گوش و نظایر آن مفید است.
در فرانسه یک قاشق سوپخوری گل ولیک ( زالزالک وحشی ) را در یک فنجان آب جوش دم میکنند، و تا سه فنجان از آن را در روز به عنوان ضد اسپاسم، رفعکنندة بیخوابی و ناراحتیهای دوران یائسگی میخورند.
زالزالك گياهي است از تيره گل سرخيان كه بیشتر به شكل درختچه است و داراي
شاخه هاي خاردار و گل هاي سفيد ، معطر و ميوه هاي زرد و نارنجي مي باشد.
ميوه آن خوراكي است و در اكثر نواحي معتدل مي رويد . درخت زالزالك به صورت
خودرو در گرگان ، اراك ، كلاردشت ، اروميه ، بروجرد ، كوهستان هاي البرز و حتي
ناحيه شمال تهران وجود دارد و همچنين در شمال ايران ، گونه هاي وحشي آن به شكل
خودرو در جنگل ها مي رويد و آن را وليك مي نامند. به علت شباهت زالزالك با كنار
(كنار كوهي را زال مي گفتند) ، به آن بچه زال يا زالزالك گفته مي شود.
تكثير آن از طريق تخم و تهيه نهال
انجام مي پذيرد و در بهار ، شكوفه هاي پرپر صورتي رنگ زيبايي دارد . زالزالك ميوه
اي است كوچك و رسيده ، اين ميوه شيرين، گوشتي و داراي هسته هاي زرد رنگ فراوان است .
گل هاي آن در بوته هاي كوچك رشد مي
كنند و به رنگ سفيد ، قرمز يا صورتي هستند.دانه هاي كوچك اين گياه كه به آنها
زالزالك گفته مي شود ، پس از شكوفايي گل ها رشد مي كنند. ميوه اين گياه معمولا پس
از رسيدن رنگ قرمز به خود مي گيرد ، اما رنگ سياه آن نيز يافت مي شود. برگ هاي
زالزالك درخشان است و در اشكال و اندازه هاي گوناگون رشد مي كنند.
زالزالك ميوه اي است كه اين روزها در
بازار ميوه فروشان بسيار به چشم مي خورد . اين ميوه اگر چه جثه اي كوچك دارد ، ولي
بسيار پرفايده و مغذي است .
زالزالك در مناطق غير جنگلي ايران ،
معمولا «زالزالك» و در مناطق جنگلي به طور كلي «وليك» و بسته به رنگ ميوه «سرخ
وليك» و «سياه وليك» ناميده مي شود ، ولي نام محلي آن درهر يك از مناطق كشور
متفاوت است .
تركيبات شفابخش
اين ميوه علاوه
بر ويتامين هاي C,B,A و تانن ، داراي كلسيم و پكتين است كه
براي تقويت قلب و معده بسيار توصيه مي شود .
ميوه تازه زالزالك ، داراي سيتريك
اسيد ، تارتاريك اسيد و كراتگوس اسيد ، پكتين ، گلوكز و فروكتوز است .ماده عامل از
زالزالك در گونه C.oxyacantha ،
كراتگوس لاكتون است كه موجب باز و گشاد شدن رگ هاي كرونر قلب مي شود ، بنابراين يك
داروي قلبي به حساب مي آيد.
مهم ترين اثر زالزالك روي قلب ، تنظيم
حركات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شديد آن جلوگيري مي كند. زالزالك بهترين
ميوه در پيشگيري از نارسايي احتقاني قلب و اختلالات گردش خون است .
در اغلب كشورهاي اروپايي خصوصا آلمان
براي درمان بي نظمي ضربان قلب ، از گياه زالزاك براي درمان بي نظمي ضربان قلب ، از
گياه زالزالك استفاده مي شود . همچنين زالزالك در درمان آنژين و تصلب شرايين (سفت
شدن ديواره رگ ها)بسيار كاربرد دارد.
مصرف اين ميوه به علت غني بودن
اسيد تارتاريك و اسيد ماليك ، در مواقع كم خوني و سل نيز مفيد است . زالزالك به
دليل دارا بودن مقدار زيادي تانن ، بسيار قابض است و مي توان آن را جهت درمان
اسهال هاي خوني به كار برد.اين ميوه را وقتي كاملا رسيد و رنگ
انداخت ، مصرف كنيد تا دچار ناراحتي هاي گوارشي ناشي از خام بودن ميوه نشويد .زالزالك اگر به
خوبي خشك شود تنها مقداري از ويتامين C خود را از دست مي دهد ، ولي ديگر
تركيبات شيميايي خود را حفظ مي كند ، لذا براي نگهداري زالزالك خشك بايد آن را در
محلي كه هوايش دائما عوض مي شود نگه داشت .
استفاده از زالزالك به يونان قديم بر
مي گردد كه ازآن براي درمان مشكلات خواب و اعصاب استفاده مي شد. امروزه از آن به
طور گسترده براي پيشگيري از مشكلات قلبي استفاده مي شود . مصرف زالزالك موجب تقويت
ديواره سرخرگ ها و نيز افزايش قدرت تلمبه زني قلب مي شود .
اين ميوه به بهبود علايم آنژين ، فشار خون ، تاكي كاردي
و آريتمي نيز كمك مي كند. زالزالك به علت داشتن خواص قابض ، در درمان آكنه ، سبوره
و ديگر بيماري هاي التهابي پوست نيز مي تواند مفيد باشد . در چين ، عصاره اي از
گرد ريشه خشك شده گونه
C.monogynus تهيه مي كنند
كه داراي خاصيت باز كننده شريان هاي قلب است .
تركيبات گياه
تهيه دارو از زالزالك از برگ ها ، دانه و گاهي اوقات از
گل هاي آن (فقط گل هاي سفيد خواص درماني دارند) آغاز مي شود. اين قسمت ها خشكانده
و سپس به پودر تبديل مي شوند. پودر تهيه شده به صورت انواع كپسول در مي آيديا توأم
با آب به الكل يا گليسيرين اضافه مي شود. در نتيجه نوع مايع آن را نيز مي توان
تهيه كرد.
شکل های موجود
زالزالك به
صورت انواع كپسول ، تنتور ، عصاره هاي مايع استاندارد يا عصاره هاي جامد عرضه مي
شود . از برگ ها ، گل ها و دانه هاي زالزالك خشك ، چاي نيز مي توان درست كرد.
نتايج تحقيقات
نتايج تحقيقات
محققان ايراني نشان داد كه گياهان بابونه ، بومادران و زالزالك به عنوان مواد آنتي
اكسيدان طبيعي در پيشگيري و درمان بسياري از بيماري هاي مبتني بر پراكسيداسيون
ليپيد موثر هستند.
طبق تحقيقات اروپايي بر روي تاثيرات
زالزالك ، اين ميوه جريان خون قلب و مغز را افزايش مي دهد ، قلب را از ضربان هاي
نامنظم محافظت مي كند ، باعث افزايش قدرت انقباضي قلب مي شود و يك كاهنده ملايم
فشار خون است . تركيبات موجود در زالزالك از قلب در بربر كمبود اكسيژن محافظت مي
كنند)شرايطي كه اغلب موجب آنژين مي شود.
مزاياي زالزالك براي قلب :
1
ـ بهبود جريان خون
2 ـ نرمال كردن
عمل قلب
3 ـ افزايش قدرت
انقباضي قلب
4 ـ كمك به
پيشگيري از آريتمي (ضربان نامنظم قلب)
5 ـ مدر طبيعي
6 ـ پيشگيري از
توليد راديكال آزاد
7 ـ بهبود فشار
خون
8 ـ بهبود سطح
كلسترول خون
زالزالك علاوه بر تاثيراتي كه بر روي
بي نظمي ضربان قلب دارد ، در مطالعات انجام شده اثرات شگرفي نيز بر روي نارسايي
احتقاني قلب داشته و موجب كاهش علايم اين بيماري مي شود . زالزالك در موارد ديگري
چون بيماري هاي مربوط به چشم (نظيرگلوكوم)نيز مفيد است .البته لازم به يادآوري است
كه بيماران قلبي ، قبل از اضافه كردن هر ماده اي ، هر چند گياهي به رژيم خود ،
بايد به پزشك معالج مشورت كنند.
عوارض جانبي زالزالك نادر است . برخي
از عوارض آن شامل تعريق ، خستگي و حالت تهوع است و در دوز بالا مي تواند موجب افت
شديد و خطرناك در فشار خون شود.
مطالعات نشان مي دهند كه مصرف 190-160
ميلي گرم عصاره زالزال روزي يك بار به مدت 8 هفته ، تاثيرات شگرفي در بهبودي
بيماران مبتلا به نارسايي احتقاني قلب دارد . اين امر به آنها كمك مي كند كه
بتوانند با حداقل خستگي و بدون كم آوردن نفس فعاليت داشته باشند . در اين بيماران
زالزالك بدون كاهش فشار خون ، موجب افزايش جريان خون مي شود.
دوز استفاده شده عصاره آن بين 25 تا
300 ميلي گرم در روز است (نرمال 25 ميلي گرم ، در افراد با ريسك بيماري قلبي حداقل
100 ميلي گرم).
بعد از يك ماه درمان با زالزالك در
بيماران هيپرگليسميك ، كاهش چشمگيري در كلسترول سرم ، تري گليسيريد ، LDL و آپو -B ديده شد.
در يك مطالعه كه بر روي بيماران مبتلا
به نارسايي احتقاني قلب (مطالعه دو سو كور با دارونما و عصاره زالزالك به مدت 6
هفته) انجام شده بود ، كاهش فشار خون ، كاهش سرعت ضربان قلب ، افزايش تحمل بيمار
در انجام فعاليت و احساس بهبودي توسط بيمار ، از جمله نتايج گزارش شده بود.
تأثيرات مفيد زالزالك بر قلب از طريق زير مي باشد:
1 ـ افزايش نفوذ پذيري سلولي به يون
كلسيم ،
2 ـ مهار آنزيم فسفودي استراز ، كه AMP حلقوي را غير
فعال مي كند و موجب افزايش AMP حلقودي داخل سلولي مي شود.
3 ـ گشاد كردن سرخرگ هاي كرونري و محيطي
از طريف مهار فسفودي استراز و فاكتور مشتق شده اندوتليوم.
اثر
ضد هيپرليپيدمي زالزالك :
1 ـ زالزالك به طور معني داري موجب
كاهش وزن ، چربي ، كلسترول ، تري گليسريد و LDL در موش ها مي
شود.
2 ـ مصرف اين ميوه موجب کاهش تجمع كلسترول در كبد از طريف
افزايش تبديل كلسترول به اسيدهاي صفراوي مي شود. همچنين زالزالك به افزايش ترشح
اسيدهاي صفراوري و كاهش توليد كلسترول كبدي كمك مي كند.
اثر ضد فشار خون
زالزالك موجب
كاهش مقاومت جريان خون در عروق محيطي مي شود كه اين تاثيرات در مطالعات كلينيكي و
در شرايط in vivo بر روي سگ ها مشاهده شده است .
خاصيت
ضد ويروسي
خاصيت ضد ويروسي زالزالك (به خصوص ضد
ويروس HIV) در شرايط in vitro ديده شده است .
خاصيت آنتي اكسيداني
فنوليك پروآنتوسيانيدين
ها و فلاوونوئيدهاي موجود در برگ هاي تازه جوان ، گل هاي خشك شده و جوانه ها در
شرايط in vitro ،
خاصيت ضد راديكال آزاد اكسيژن دارند.
هر روز 40 گرم از آن را در يک ليتر آب جوش دم
کرده و بنوشيد، آثار مفيدي در تنظيم فشار خون دارد؛ ضعف قلب را برطرف مي سازد؛
آنژين را درمان مي کند؛ براي درمان ورم آئورت مفيد است؛ اختلالات عصبي از جمله نگراني،
بي خوابي، سرگيجه، احساس صدا در گوش و نظاير آن را درمان مي کند
روزي سه بار هر مرتبه يک قاشق
سوپ خوري از آن را در يک فنجان آب جوش دم کنيد و آب صاف کرده ی آن را بنوشید. ضد
اسپاسم است . همچنین داروی مفیدی برای دوران یائسگی به شمار می رود. آب جوشانده آن
را در دهان وگلو نگه دارید و غرغره کنید. تورم و جراحات مخاط دهان و گلو را برطرف
میکند.
9