متخصصان تغذيه توصيه ميکنند روزانه حداقل پنج سهم ميوه و سبزيجات بايد در سبد غذايي افراد قرار بگيرد چرا که اين مواد غذايي انواع ويتامينها و مواد معدني ضروري را به بدن ميرسانند.
ويتامينهاي گروه B موجود در انواع و اقسام سبزي براي توليد انرژي، ساخت هورمونها و عملکرد سيستم عصبي ضروري است. نقش ويتامين E در سلامت پوست و مو هم به اثبات رسيده است؛ ويتاميني که خواص ضدالتهابي دارد و باعث پيشگيري از گرفتگي عروق ميشود.
ويتامين C هم از بروز سرماخودگي و ضعف سيستم ايمني جلوگيري ميکند.
دکتر راحله توکلي، متخصص تغذيه اظهار کرد: يکي از ويژگيهاي بارز سبزيجات، غني بودن آنها از مواد معدني مثل مس، پتاسيم، منگنز و منيزيوم است. اين ريزمغذيها نقش مهمي در سلامت بدن دارند و کمبود آنها در بدن احتمال بروز مشکلات خوني و استخواني، ضعف سيستم ايمني و … را افزايش ميدهد.
منبع غني از آنتياکسيدان
بيشتر خوراکيهاي ضدسرطان تقريبا يک نقطه مشترک دارند؛ اين که سرشار از آنتياکسيدان هستند و در پيشگيري و حتي درمان سرطانها موثرند. به گفته دکتر توکلي، آنتياکسيدانها با راديکالهاي آزاد توليد شده در بدن مقابله ميکنند و علاوه بر سرطان مانع بروز بسياري از مشکلات قلبي و عروقي ميشوند و پيري را هم به تاخير مياندازند. اين در حالي است که بيوفلاونوئيدها، کاروتنوئيدها، ويتامينهاي E و C و سلنيوم مهمترين منابع طبيعي آنتياکسيدانها را تشکيل ميدهند. فراموش نکنيد از بين سبزيجات کلم بروکلي، فلفل دلمهاي، سيبزميني، چغندر، کلمق، کنگر فرنگي، مارچوبه و … سرشار از آنتي اکسيدان هستند.
دريافت مقدار کافي فيبرهاي غذايي
احتمالا شما هم اسم فيبر را زياد شنيدهايد. بايد بدانيد سبزيجات منابع بسيار غني فيبر به حساب ميآيند که خواص زيادي دارند و بسياري از متخصصان از آنها بهعنوان راز تناسب اندام ياد ميکنند. بهعنوان مثال، فيبر، سرعت عبور مواد غذايي از معده به روده را کم ميکند و باعث ايجاد احساس سيري طولانيتر ميشود. به اين ترتيب با مصرف انواع سبزيجات ديرتر گرسنه ميشويد، کمتر سراغ هلههولههاي موجود در يخچال و کابينتها ميرويد و براحتي ميتوانيد وزن کم کنيد. به گفته دکتر توکلي، فيبرها علاوه بر اين ويژگي در کاهش کلسترول بد خون (LDL) هم تاثير دارند و با تاثير روي عملکرد مثبت رودهها از بروز يبوست پيشگيري ميکنند.
امان از آلودگي سبزيها
هر سال در آستانه فصل تابستان موضوع آبياري مزارع سبزي جنوب تهران با آبهاي آلوده و حتي فاضلابها دوباره مطرح ميشود. هر چند بسياري از مسئولان چنين ادعاهايي را به طور کامل رد ميکنند، اما شواهدي وجود دارد که نشان ميدهد چنين چيزي ميتواند واقعيت داشته باشد. در هر صورت پرسش اينجاست که آيا آبهاي آلوده داخل بافت سبزيجات هم نفوذ ميکنند؟ اگر اين طور است روشي براي از بين بردن آلودگيها هنگام شستن وجود دارد؟
به گفته دکتر توکلي، آلودگي ميکروبي و انگلي مهمترين نکته در اين زمينه است. خبر خوب اين که روش شستوشوي چهار مرحلهاي باعث از بين رفتن همه آلودگيهاي ميکروبي در سبزيجات ميشود، اما متاسفانه سموم شيميايي و فلزات سنگين را از بين نميبرد و ميتواند باعث بروز بيماريهاي عفوني و گوارشي شود و زمينه بروز سرطان را هم فراهم کند.
نگراني بيجا ممنوع
در مورد سلامت سبزيجات موضوع استفاده از کودهاي آلوده انساني و حيواني هم مطرح است، اما در صورتي که کود زير خاک ريخته شود به حاصلخيزي زمين زراعتي کمک ميکند، اما اگر اين کودها در تماس مستقيم با سبزيجات باشند، آلودگي ايجاد ميکنند و مصرف آنها براي افراد مضر است. بنابراين توصيه ميشود سراغ محصولات ارگانيکي برويد که در بعضي از فروشگاهها موجودند يا خودتان دست بهکار شويد و در حياط، باغچه کوچک يا گلدانهاي آپارتماني سبزي بکاريد و با خيال راحت و يک شستوشوي ساده آنها را مصرف کنيد.
شستوشوي 4 مرحلهاي سبزيجات
فارغ از مباحث مطرح شده، براي اطمينان بايد سبزيجات را قبل از مصرف به روش اصولي بشوييد ،چون حتي اگر سبزيجات با آبهاي آلوده يا کودهاي نامناسب آبياري شده باشند به وسيله شستوشوي مناسب، آلودگي ميکروبي آنها از بين ميرود. اولين مرحله شستوشو با آب و زدودن خاک يا مواد زائد همراه سبزي و مرحله دوم اضافه کردن يک تا دو قطره مايع ظرفشويي به ظرف حاوي آب و سبزي است. در اين مرحله انگلزدايي صورت ميگيرد.
در مرحله سوم بايد سبزيجات را با يک قاشق محلول ضدعفونيکننده (موجود در داروخانهها) به مدت سه تا پنج دقيقه با آب خيس کنيم. آخرين مرحله هم آبکشي سبزي با آب است. يادتان باشد برخلاف باور عموم استفاده از نمک براي ضدعفوني کردن سبزيجات هيچ تاثيري در پاکسازي آنها ندارد. همچنين هنگام شستوشوي سبزيجات هم از مايع ظرفشويي و هم از محلول ضدعفونيکننده استفاده کنيد. مايع ظرفشويي براي جدا کردن تخمانگلها از سبزيجات مناسب است و ماده ضدعفونيکننده ،ميکروبهاي سبزي را از بين ميبرد. از طرفي دور ريختن برگهاي رويي سبزيجات برگي مثل کاهو و کلم هم بسيار با اهميت است.
سبزي فريزري بهتر است يا خشک شده؟
در حال تماشاي تلويزيون هستيد، هوس قورمهسبزي ميکنيد و به فکر درست کردن اين غذاي خوشمزه ميافتيد، اما آماده کردن سبزي اين خورشت پرطرفدار دردسرهاي زيادي دارد. پس چه بهتر که از قبل سبزي آماده داخل فريزر داشته باشيد و بيشتر وقتتان را صرف جا افتادن غذا کنيد. حالا سوال اينجاست که آيا فريز کردن سبزيجات از ارزش غذايي آنها کم ميکند؟ اصلا سبزي خشک بهتر است يا سبزي منجمد؟
در فرآيند خشک کردن، بخش قابلتوجهي از ويتامين C سبزي از بين ميرود، اما بيشتر املاح آن حفظ ميشود. اين در حالي است که منجمد کردن سبزي البته به شرط اين که زمان زيادي از چيدن آن نگذشته باشد، باعث حفظ ويتامينها، ريزمغذيها و املاح موجود در آن ميشود.
البته در صورتي که از زمان برداشت محصول اطلاعي نداريد هيچ تفاوتي ميان سبزي خشک شده و منجمد وجود ندارد چرا که هر دو مقداري از ارزش غذاييشان را طي فرآيند خشک شدن و انجماد از دست دادهاند، اما يادتان باشد طعم و بافت سبزي منجمد شده بهتر از نوع خشک آن است و براي اين که خاصيت سبزي (بويژه سبزيقورمه) کمتر از دست برود، بايد پس از شستن، خشک و خرد کردن بلافاصله آن را داخل فريزر بگذاريد.
منبع: جام جم
من اوایلش مقاومت داشتم نسبت به سبزی خشک اما الان دو ماهه که استفاده میکنم از این مدل سبزی.
واقعا با چیزی که فک میکردم فاصله داره و سبزی اونقدری که ادم فک میکنه کهنه نمیشه و تازگی داره