خواص دارویی و گیاهی :
با توجه به شروع شدن فصل سرما و لزوم دانستن اینکه استفاده از چه گیاهان برای جلوگیری از ابتلا به سرما خوردگی و یا در صورت ابتلا به این قبیل بیماریها مصرف آنها مفید می باشد از بخش گیاهان دارویی میوه جات و خوراکیهایی را به شما معرفی خواهیم کرد که هم با خواص آنها بیشتر آشنا شوید و هم از خواص اعجاب انگیز آنها استفاده کافی را برده و سلامتی را با مصرف گیاهان دارویی از آن خود نمایید.
در ضمن برای اطلاعای بیشتر درباره داروهای گیاهی و گیاهان دارویی می توانید به بخش های مربوطه مراجعه نمایید و ما را با نظرات سازنده خود راهنمایی نمایید.
در این مقاله شما را با شلغم بیشتر آشنا خواهیم کرد.
شلغم URNIP
نام علمی Brassica Napus
گیاه شناسی
شلغم گیاهی است با برگهای ناصاف و بریدگیهای زیاد به رنگ سبز و سفید . ریشه آن غده ای و به شكل های گرد و یا دراز به رنگ سفید با لكه های بنفش می باشد .
میوه شلغم مانند غلافی باریك و دراز است كه در آن چند دانه سیاه وجود دارد . شلغم در هوای سرد بسیار خوب رشد می كند و شاید علت آن باشد كه برای درمان بیماریهایی كه در فصل سرما زیاد است و بیماریهای تنفسی بكار می رود .
خواص داروئی:
شلغم از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است.
خواص شلغم آنقدر زیاد است كه می توان گفت این گیاه برای هر دردی درمان است و اگر مردم می دانستند كه این گیاه چقدر فایده درد تمام باغچه های خانه خود را شلغم میكاشتند و هر روزه از آن استفاده می كردند .
1)شلغم مقوی است.
2)شلغم اشتها آور است.
3)شلغم ضعف جنسی را درمان كرده و اسپرم را زیاد می كند.
4)شلغم سرفه را تسكین می دهد.
5)ترشی شلغم بهترین نوع ترشی است زیرا مقوی معده و روده ها و اشتها آور است.
6)آب شلغم قند خون را پائین می آورد.
7)تخم شلغم را اگر سرخ كرده و بخورید برای ضعف جنسی موثر است.
8)اگر گلو درد دارید آب پخته شلغم را قرقره كنید.
9)خوردن آب شلغم درمان كننده جوش صورت است.
10)آنهایی كه حافظه ضعیف دارند حتما باید شلغم بخورند زیرا ثابت شده است كه شلغم حافظه را تقویت می كند.
11)شلغم شب كوری را درمان می كند.
12)شلغم بعلت داشتن ویتامین B1 علاج كم خونی است.
13)شلغم برای رشد و نمو استخوانها مفید است بنابراین زنان باردار و شیرده حتما باید از آن استفاده كنند .
14)زن حامله ای كه در مدت بارداری شلغم خورده باشد بچه اش زودتر رشد كرده ، زودتر حرف می زند و حتی زودتر راه می افتد و در مقابل امراض مقاومت بیشتری خواهد داشت .
15)آنهایی كه غده تیروئیدشان كم ترشح می كند باید حتما شلغم بخورند زیرا شلغم بعلت داتشن ید فراوان ترشحات غده تیروئید را تنظیم می كند .
16)شلغم مهمترین گیاه ضد سرطان است و حتی گسترش سرطان را متوقف می كند .
17)شلغم درمان بسیاری از بیماریهای پوستی است.
18)شلغم پخته بهترین دارو برای برونشیت است.
و بالاخره سعی كنید كه در فصل زمستان برای پیشگیری از سرماخوردگی و بیماریهای تنفسی اقلا چند بار در هفته شلغم بخورید شلغم پخته بهترین صبحانه است . بدن را تمیز كرده و مواد سمی را ازبدن خارج می سازد .همانطور که در بالا گفته شد آب شلغم خام خواص بیشتری از شلغم پخته دارد بشرطی كه معده شما را ناراحت نكند .
خواص شلغم از نظر احادیث :
هیچکس نیست مگر آنکه رگی از جذام در او است و شلغم آنرا ذوب میکند و روایت شده که آن را در فصلش بخورید که هر دردی را از شما میبرد.
سیب زمینی ترشی با نام انگلیسی Jerusalem artichoke و نامهای محلی شلغم شیرازی, یرآلماسى و قلقلاس شناخته می شود. سیب زمینی ترشی بهترین غذا برای افرادی مبتلا به دیابت می باشد
مشخصات سیب زمینی ترشی و روش کاشت:
سیب زمینی ترشی گیاهى است علفى پایا که ارتفاع آن ۲- ۵/ ۱ متر مىرسد. ساقههاى سیب زمینی ترشی چوبى و یکساله است و برگهاى سیب زمینی ترشی بیضى و نوکتیز با دندانههاى ریز، گلهاى سیب زمینی ترشی زرد و شبیه گل آفتابگردان ولى خیلى کوچکتر که در مهر و آبانماه ظاهر مىشوند. ریشه سیب زمینی ترشی به صورت غدههاى گوشتى و مملو از مادهاى به نام Inuline است که شبیه به نشاسته مىباشد.
سیبزمینى ترشى در اغلب شرایط آبوهوایى مىروید و در مقابل خشکى مقاوم است. غدههاى سیب زمینی ترشی در صورتى که برداشت نشوند بخوبى در زمین مىمانند و سرماى تا ۱۵ درجه سانتىگراد زیر صفر را تحمل مىنمایند. کاشت سیب زمینی ترشی از طریق کاشت غدههاى آن خیلى زود یعنى اوایل اسفند البته در روزهایى که رطوبت خاک مناسب براى به هم زدن و کاشت باشد صورت مىگیرد. فواصل بوتهها ۷۰* ۶۰ سانتىمتر و براى کاشت مىتوان از غده کامل یا از نصف غده استفاده کرد. همینکه گیاه سیب زمینی ترشی روییده و به ارتفاع ۳۵- ۳۰ سانتىمتر برسد خاک دادن پاى بوتهها آغاز مىشود. برداشت محصول سیب زمینی ترشی را مىتوان از اواخر مهر و اواسط آبان بسته به شرایط اقلیمى شروع کرد. در ایران در اغلب مناطق کاشته مىشود. بهطور کلى سه رقم سیب زمینی ترشی کاشته مىشود یک رقم با غده نخودى رنگ، یک رقم با غده صورتى رنگ و یک رقم با غده ق مانند سیبزمینى شیرین.
ترکیبات شیمیایى سیب زمینی ترشی:
از نظر ترکیبات شیمیایى سیبزمینى ترشى داراى مقدار کمى ویتامین B و C و بازهاى پورین ، آرژىنین، هیستیدین، بتائین، کولین و هماگلوتىنین مىباشد.
هیدرات کربن موجود در غده سیب زمینی ترشی اینولین است و مقدار آن ۱۸- ۸ درصد تغییر مىکند و علاوه بر گلوکوز و لوولوز مواد گلوکوفروکتوزان از سوکروز تا اینولین در سیب زمینی ترشی وجود دارند. هیدراتهاى کربن اصلى و عمده سیب زمینی ترشی اینولین و خویشاوند نزدیک آن اینولید مىباشد.
در هریک صد گرم سیبزمینى ترشى خام مواد زیر وجود دارد:
آب ۷۹ گرم، پروتئین ۳/ ۲ گرم، چربى ۱/ ۰ گرم، هیدراتهاى کربن ۱۶ درصد (که قسمت عمده آن در غده تازه به صورت اینولین است)، کلسیم ۱۴ میلىگرم، فسفر ۷۸ میلىگرم، آهن ۴/ ۳ میلىگرم، ویتامین A 20 Iu، تیامین ۲۰/ ۰ میلىگرم، رایبوفلاوین ۰۶/ ۰ میلىگرم، نیاسین ۳/ ۱ میلىگرم و ویتامین C 4 میلىگرم.
خواص کاربرد سیب زمینی ترشی:
سیب زمینی ترشی در غدههاى آن ماده Inuline وجود دارد. این ماده که از هیدراتهاى کربن است شبیه به نشاسته مىباشد ولى مانند نشاسته معمولى بسادگى در معده تبدیل به قند نمىشود. مزه آن کمى شیرین و شبیه سیب زمینى معمولى است.
سیب زمینی ترشی خیلى سریع الهضم و زودپز مىباشد، بهطورى که سیب زمینى ترشى ظرف ۱۵- ۱۰ دقیقه در آب جوش پخته مىشود. در ایران معمولا بهطور ناپخته و خام با سرکه و ترشى آن را مىخورند ولى پخته آن نیز خیلى لذیذ است و چون نشاسته آن بخصوص در غدههاى تازه به سختى تبدیل به قند مىشود براى اشخاصى که بیمارى قند دارند در رژیم غذایى جانشین خوبى براى سیبزمینى است. سیب زمینی ترشی باید تازه مصرف شود زیرا اگر مدتى بماند ممکن است اینولین آن تبدیل به قند بشود و خاصیت رژیمى خود را از دست بدهد.
سیب زمینی ترشی از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى غده آن کمى گرم و تر است براى چاق شدن خوب است و محرک نیروى جنسى مىباشد، براى سرفه و خشونت سینه نیز نافع مىباشد.
خواص درمانى سیب زمینی ترشی:
۱- خوردن آن براى سرفه و خشونت سینه نافع است، محرک نیروى جنسى مىباشد، چاقکننده است.
۲- کسانى که مرض قند دارند تازه آن را مىتوانند مصرف کنند، لاغرى را که در اثر مرض قند باشد برطرف مىسازد.
تهیه و گردآوری توسط گروه بوعلی باب سلامتی
منابع:
نسخه شفا
معارف گیاهى