خواص دارویی و گیاهی :
داستان ناخوشایند ریزش موها همیشه و در طول همه زمانها افراد مختلفی را درگیر کرده و میکند. هیچکس چهرهای با موی کمپشت را دوست ندارد، بویژه تصویری که خانمها از زیبایی و پر پشتی موهایشان در ذهن دارند با ریزش موها بشدت مخدوش میشود.
موها همیشه به طور طبیعی در حال ریزش و رویش است، یعنی هر روز تعدادی از موها میریزد و دوباره تعدادی به همان اندازه جایگزین آنها میشود، اما نشانههای اصلی ریزش غیر طبیعی موها چیست؟
دکتر نادر اربابی، متخصص پوست و مو در گفتوگو با جامجم میگوید: به طور کلی دو نشانه اصلی برای ریزش موی غیرطبیعی وجود دارد که اگر یکی از این دو نشانه را داشته باشیم ریزش موها غیرطبیعی تلقی میشود و باید با پزشک مشورت شود. این نشانهها عبارت است ریزش روزانه بیش از 80 تا 100 عدد تار مو و دیگر این که شخص احساس کند موهایش به صورت منطقهای یا کلی کم شده است.
این متخصص تاکید میکند: اگر شخصی ریزش موی چندانی در خود نبیند،ولی احساس کند موهای جلوی سرش نسبت به قبل کمتر شده است، این ریزش اهمیت خواهد داشت حتی اگر روزانه کمتر از 50 تار مو را شامل شود.
ریزش موقتی موها
به طور کلی ریزش موها ممکن است موقتی یا غیرموقت باشد. برخی از ریزشهای غیرموقت، امکان برگشت دارند و برخی دیگر غیرقابل برگشت است.
به گفته دکتر اربابی، روزانه بیش از 100 تار مو در ریزش موقت میریزد که معمولا چنین شرایطی، اضطراب و تنش زیادی را برای شخص به همراه دارد، ولی خوشبختانه در اغلب موارد، این موقعیتها طی چهار تا شش ماه به حالت قبلی بر میگردد.
وی با اشاره به برخی دلایل ریزش موقت موها میافزاید: استرسهای ناگهانی مثل شنیدن ناگهانی خبر بد یا مواجهه با حادثه یا تصادف، به ریزش موقت موها منجر میشود. البته در چنین مواردی استرسهای روزمره و طولانی مورد نظر نیست. از سوی دیگر، بیماریهای شدید که در کنار استرس بیماری، فشار روانی زیادی را نیز به بیمار تحمیل میکند باعث ریزش موقت موها میشود. به عنوان مثال، چند هفته بعد از سرماخوردگی شدید میتوان ریزش برگشتپذیر داشت. همچنین ریزش مویی که به دنبال جراحیها رخ میدهد و بعد از مدتی اصلاح میشود نیز از ریزشهای موقتی محسوب میشود.
فقر آهن یا اختلال هورمونی
به گفته دکتر اربابی، کمبود آهن، بویژه در خانمها میتواند باعث ریزش برگشتپذیر مو شود که با مصرف قرص آهن درمان میشود. البته این مساله در مردان به هیچ وجه شایع نیست و خیلی بندرت، ریزش موی مردان به این علت است.
وی میافزاید: ریزش مو به دنبال مصرف دارو نیز گاهی در برخی افراد اتفاق میافتد که خوشبختانه در اغلب موارد، موقت است و بعد از قطع دارو متوقف میشود. از سوی دیگر، همه خانمها حدود چهار تا شش ماه بعد زایمان، ریزش مو را تجربه میکنند که حداکثر شش ماه طول میکشد و برگشتپذیر است.
این متخصص پوست و مو با تاکید بر این که برخلاف تصور رایج ریزش مویی که در رژیم گرفتن غذایی اتفاق میافتد ناشی از کمبود مواد معدنی یا ویتامینی نیست، اظهار میکند: این نوع ریزش، بیشتر ناشی از فشار روانی رژیم است و بعد از مدتی بهبود مییابد. از سوی دیگر، اختلالات غدد تیروئید، اختلالات غدد هیپوفیز و فوقکلیه نیز میتواند با ریزشهای موقت همراه باشد. در ریزشهای موقت، کار اصلی که باید صورت گیرد صبر و انتظار است تا وضعی که منجر به ریزش موها شده پایان پذیرد. در این شرایط معمولا پزشک به بیمار نسبت به موقتی بودن این وضع اطمینان میدهد تا اضطراب بیمار کاهش یابد و این دوره، بدون مشکل طی شود.
وقتی ریزش مو متوقف نمیشود
خیلیها نگران ریزشهای غیرموقتی موهایشان هستند، اما نکته اینجاست که برخی از این نوع ریزشها برگشتپذیر است.
دکتر اربابی با اشاره به نمونههایی از این ریزشها توضیح میدهد: ریزش سکهای مو، مراحل اولیه ریزش ارثی و ریزش اسکار گذار، یعنی ریزشی که در آن هم مو خالی شود و هم پوست در منطقهای که خالی شده تغییر کند، در زیر گروه ریزشهای غیرموقتی مو قرار میگیرد. البته ریزشهای سکهای که در آنها یک یا چند منطقه خالی از مو میشود در اکثر موارد، برگشتپذیر است. گرچه این برگشتپذیری به واسطه درمان و مصرف دارو ممکن است، ولی گاهی نیز به صورت خودبهخودی و بدون درمان نیز اتفاق میافتد.
وی با تاکید بر این که ریزشهای ارثی نیز اگر پیشرفته نباشد برگشتپذیر خواهد بود، میافزاید: ولی باید بدانیم درمان این نوع ریزشها طولانی است و حتی ممکن است درمان آنها تا آخر عمر ادامه یابد. توجه داشته باشید که ریزشهای ارثی بسیار شایع است، به طوری که حدود 80 درصد آقایان و 50 درصد خانمها به آن دچار میشوند. مهمترین نشانه ریزشهای ارثی در مردان و زنان به الگو دار بودن آن بر می گردد یعنی جلوی سر خالی میشود، اما پشت سر، پرپشت باقی میماند.
این متخصص پوست و مو تاکید میکند: در ریزشهای اسکار (ریزش مو به دلیل بروز جوشگاه) نیز تشخیص زود هنگام و درمان مناسب از سوی پزشک متخصص، نقش حیاتی در جلوگیری از پیشرفت بیماری و ریزش به مرحله غیرقابل برگشت دارد. البته در مورد ریزشهای ارثی و اسکار گذار پیشرفته که در آنها ریشه موها آسیبدیده است، برگشتی در کار نخواهد بود. در این موارد، درمان از طریق کاشت موی طبیعی یا ترمیم مو با موی مصنوعی صورت میگیرد. توجه داشته باشید که تشخیص نوع ریزش مو فقط با متخصص پوست و مو است.
باورهای غلط درباره ریزش مو
چند تصور خطا در مورد ریزش مو وجود دارد که آگاهی از آنها باعث میشود روند درمان ریزش مو به مسیرهای اشتباه هدایت نشود.
ـ با این که به صورت شایعی در موارد ریزش مو، مکمل روی مصرف و تجویز میشود معمولا نه افرادی که ریزش مو دارند دچار کمبود روی هستند و نه مصرف روی اثر واقعی در ریزش مو دارد.
ـ اغلب موارد ریزش مو به کمبود ویتامین و مواد معدنی مثل کلسیم ارتباطی ندارد و هنوز مدارک قانعکنندهای مبنی بر اینکه مصرف مکملهای ویتامینی و معدنی اثر واقعی در کاهش ریزش مو داشته باشند، وجود ندارد.
ـ شامپوها، نرمکنندهها و رنگ موها تقریبا هیچ اثری در کاهش و افزایش مو ندارند. در مورد فرآوردههای گیاهی نیز تحقیقات برای اطمینان از اثر بخشی آنها در جریان است. بهتر است در صورت تمایل به استفاده از این نوع فرآوردهها با متخصص پوست مشورت شود.
پونه شیرازی / گروه سلامت
کم خونی یک بیماری بسیار شایع و به معنی تعداد کم گلبول های ق و یا میزان کم هموگلوبین می باشد، از آنجایی که هموگلوبین مسئول حمل اکسیژن از ریه ها به تمام سلول های بدن است، وقتی کسی دچار کم خونی می شود علائمی مانند کمبود انرژی و خستگی زودرس نمایان می گردد و در کم خونی های حاد علائم شدیدتری مانند رنگ پریدگی، سرگیجه، غش، افزایش عفونت در بدن و… نیز پدید می آیند.
علل کم خونی:
کم خونی می تواند علل مختلفی داشته باشد. بنا بر تجربه ما یکی از شایعترین علل آن ازدیاد مس در بدن می باشد. این مشکل بدرستی توسط خیلی از پزشکان قابل درک نیست. عوارض و علائم این نوع کم خونی کاملاً شبیه حالتی است که فرد دچار کمبود آهن است و در اکثر مواقع بصورت اشتباه با تجویز قرص آهن درمان می شود.
انواع کم خونی:
کم خونی فقر آهن و رابطه آن با مس: مس برای تبدیل آهن از فرم Ferric به فرم Ferrous و همچنین برای دخول آهن در مولکول هموگلوبین و برای تولید آن احتیاج است، وقتی میزان مس در بدن در حد متعادل نباشد سبب اختلال در این چرخه می شود. به عبارتی فرد واقعاً دچار کمبود آهن نمی باشد بلکه مس زیاد باعث اختلال در نقش آهن شده، این نوع کم خونی در زنان جوان و کودکان بسیار شایع است گرچه هر فردی می تواند به آن مبتلا شود. این نوع کم خونی که به خاطر ازدیاد مس می باشد در آزمایش خون کاملاً شبیه حالتی است که فرد دچار کمبود آهن است، اما علت و نوع درمان آن کاملاً متفاوت بوده و معمولاً با مصرف قرص آهن بطور کامل رفع نمی شود و مصرف قرص آهن در خیلی از افراد باعث ازدیاد آهن و بروز مشکلات مرتبط با آن از قبیل ریزش مو، دیابت، کبد چرب و… می شود.(جهت مطالعه بیماری ازدیاد مس اینجا کلیک کنید)
معمولاً افراد به اندازه کافی آهن از طریق مواد غذایی دریافت می کنند و غیر از موارد نادر کسی نیاز به مکمل آهن ندارد، امروزه ازدیاد آهن که یکی از عوارض آن کبد چرب می باشد به یک بیماری شایع تبدیل شده که در اثر استفاده از مکمل های آهن و یا مولتی ویتامین های حاوی آهن بوجود می آید. (جهت مطالعه بیماری های مرتبط با ازدیاد آهن اینجا کلیک کنید)
کم خونی فقر ویتامین B12 : این نوع کم خونی در افراد مسن و گیاه خواران شایع است. معمولاً افراد با افزایش سن با کاهش جذب ویتامین B12 از طریق دستگاه گوارش مواجه می شوند. این یک مشکل بسیار جدی در افراد مسن بخصوص بالای 60 سال می باشد.
ویتامین B12 فقط در منابع حیوانی مانند تخم مرغ و گوشت یافت می شود و افراد گیاه خوار نیز در معرض این نوع کم خونی می باشند. عوارض این نوع کم خونی بسیار شدید و گاهی کشنده است از جمله تخریب دائم مغز، گیجی، از دست دادن حافظه، جنون و حتی مرگ را می توان نام برد، البته با تشخیص به موقع پزشک و با تزریق این ویتامین به راحتی قابل درمان است.
کم خونی به دلیل وجود میزان بالای فلزات سمی بویژه سرب در بدن: مسمومیت با سرب نیز می تواند یکی از عوامل کم خونی و سایر بیماری های خونی باشد، معمولاً در شهرهای صنعتی و آلوده به خاطر وجود سرب زیاد در هوا بسیار شایع است. متأسفانه آزمایش های دقیقی برای تشخیص مسمومیت با سرب وجود ندارد چون این فلز معمولاً در مغز استخوان و بافت های غیر قابل دسترس بدن رسوب و نفوذ می کند.
کم خونی به خاطر کمبود ویتامین ها:
کمبود ویتامین C باعث کاهش جذب آهن از طریق دستگاه گوارش شده و می تواند سبب بروز کم خونی فقر آهن شود.
کمبود ویتامین E ثبات غشای سلولی گلبول های ق خون را کاهش و باعث کوتاه شدن عمر آن ها می گردد که سبب بروز کم خونی می شود.
کمبود و ازدیاد مس در بدن می تواند در آهن به هموگلوبین ایجاد اختلال و سبب بروز کم خونی شود.
کمبود روی می تواند باعث ازدیاد مس در بدن و بروز مشکلات ذکر شده گردد.
کمبود ویتامین های گروه B مثل فولیک اسید، B6 و به ندرت B2 و B5 نیز می تواند باعث کاهش تولید گلبول های ق گردد.
سایر علل کم خونی:
داروها و کم خونی: این یک حالت بسیار شایع دیگر از کم خونی و به خاطر خون ریزی داخلی و بیشتر هم از ناحیه معده است و معمولاً در افراد مسن تر که برای دردهای خود از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایروفن، ژلوفن و غیره استفاده می کنند دیده می شود. این داروها باعث تخریب جداره معده شده که موجب خونریزی داخلی می شود و در برخی از موارد حتی باعث مرگ می گردد. این نوع کم خونی معمولاً با قطع داروها ذکر شده از بین می رود. توصیه می کنیم هیچ گاه برای دراز مدت از آسپرین و سایر داروهای ذکر شده استفاده ننمایید.
عفونت در بدن: برخی از عفونت ها در بدن باعث ایجاد کم خونی می شوند. طی یک مکانیزم جالب بدن از آهن به جریان خون جلوگیری می کند چون آهن باعث رشد برخی از باکتری ها در بدن می شود. زمانی که عفونت از بدن شخص دفع شود این نوع کم خونی نیز از بین می رود.
انگل ها: برخی از انگل ها با چسبیدن به جداره روده و مکیدن خون باعث ایجاد کم خونی می گردند.
سرطان ها و کم خونی: سرطان باعث توسعه شبکات رگ های خونی در بدن انسان شده که این شبکات گاهی دچار پارگی و خونریزی می شوند و سبب از دست رفتن خون و بروز کم خونی می گردند.
مسمومیت با مواد شیمیایی: قرار گرفتن در معرض آفت کش ها و سایر مواد شیمیایی سبب بروز کم خونی می شود. این سموم معمولاً مغز استخوان که محل تولید گلبول های ق می باشد را تحت تأثیر قرار داده و باعث افزایش خطر ابتلا به انواع بیماری های خونی می شوند.
نویسنده و گرد آورنده اطلاعات دکتر دانیال نصیرزاده
برچسبها
کم خونی و ریزش مو, کم خونی، ریزش مو و کم خونی, کمبود آهن و ریزش مو, ریزش مو و کمبود آهن, ویتامین ب و ریزش مو, فقر آهن, علل کم خونی, درمان کم خونی
کم خونی ویتامین ب 12, کمبود ویتامین ب 12, رابطه آهن و ریزش مو
آقای محمد م 4 سالهبعد از 5 ماه درمان
مدتی بود که بر اثر مشکلات پی در پی و استرس های فراوان موهایم شروع به ریزش کرد اوضاع روحیم خیلی بهم ریخته بود، خانواده ام دلداریم میدادند که وقتی از استرس هایت کاسته بشه همه چیز درست میشه، شکر خدا اوضاعم بهتر شد و استرس هایم برطرف گردید. تنها جای موهای ریخته شده آزارم میداد که بعد از چند ماه درمان زیر نظر دکتر نصیرزاده شکر خدا مشکلم حل شد و نتیجه نسبتا خوبی گرفتم.
آقای مهرداد 35 سالهبعد از 5 ماه درمان
به شنا زیاد علاقه دارم و سالهاست که شنا میکنم تدریجا موهایم شروع به ریزش کرد به چند پزشک متخصص مراجعه کردم همه معتقد بودند که به خاطر اثرات کلر استخره، مدتی استخر رفتن را کنار گذاشتم و از داروهای ضد ریزش مو استفاده کردم اما ریزش موهایم ادامه داشت، به طور اتفاقی با دکتر نصیرزاده آشنا شدم، پس از مراجعه و بررسیهایی که روی موهایم انجام شد در یک دوره کوتاه موهایم بحالت اول برگشته و برنامه استخر رفتنم هم ادامه دارد.
آقای حسین 28 سالهبعد از 11 ماه درمان
از وقتی یادم میاد شوره سر داشتم، در سال های اخیر ریزش مو هم به اضافه شد و قسمت جلوی سرم تقریبا خالی از مو شده بود، شاید طرز فکر من اینطوری باشه ولی به نظرم بخش مهمی از زیبایی چهره به مو ها بستگی داره، بعد از انجام درمان، شوره سر و ریزش موهایم بطور کلی از بین رفت، موهای قسمت جلوی سرم هم مجددا رشد کردند.
کلیه حقوق این متعلق به دکتر دانیال نصیرزاده می باشد
بعضی از ویتامین ها و املاحی که برای مفید هستند را برای شما بر می شماریم و متذکر می شویم که این ها باید حتما طبق دستور پزشک مصرف شوند و از مصرف خودسرانه آن خودداری کنید.
دریافت کم ویتامین های گروه B به خصوص B6،بیوتین،اینوزیتول واسید فولیک و املاحی مانند گوگرد،منیزیم روی،باعث ریزش مو می شود.ویتامین های گروه B به خصوص B5 ( اسید پانتوتنیک) و B3 ( نیاسین) نقش مهمی در رویش مو دارند.
در آزمایشات حیوانی نشان داده شده که اسیدهای آمینه در ضخامت مو موثر هستند.عنوان مثال دریافت کم منیزیم در موش های آزمایشگاهی باعث ریزش موی زیادی در آنها شد. کمبود بعضی ویتامین های گروه B مثل بیوتین و اینوزیتول نیز باعث ریزش مو می شود.
البته این کمبودها را می توان با تغذیه صحیح و مناسب جبران کرد.
دریافت مکمل های ویتامینی در بعضی موارد باعث رشد موشده است.مردانی که دچار کمبود B6 هستند اغلب دچار ریزش مو می شوند.حتی کمبود اسید فولیک باعث طاسی بعضی مردان می شود.مطالعات حیوانی نشان داده دریافت طبیعی و نرمال این ویتامین ها باعث می شود موها به وضعیت قبلی خود برگردند.
دریافت دوز بالای ویتامین A (صد هزار واحد بین المللی در روز ) برای یک مدت طولانی،باعث ریزش مو می شود،ولی قطع دریافت آن مشکل را حل می کند.بطور کلی اگر کمبود یک ماده مغذی باعث ریزش مو شود،با دریافت مقدار کافی و لازم آن می توان مشکل را برطرف کرد.
در زیر نام تعدادی از مکمل ها و مقدار مصرف آنها را برای شما آورده ایم:
*تذکر : مصرف این داروها و مکمل ها باید با توصیه و مشورت پزشک باشد و از مصرف خودسرانه آنها جداً خودداری کنید،زیرا ممکن است برای شما مشکل ساز شود.
اسیدهای چرب ضروری :
اسیدهای چرب ضروری ( روغن بذرکتان،روغن ماهی و روغن گل پامچال منابع خوبی هستند) حالت مو را خوب می کنند و از خشکی و شکنندگی آن جلوگیری می کنند.
مقدار مصرف : 500 میلی گرم در روز.
* توجه : این مکمل را به کودکان ندهید.
ویتامین های گروه B :
این گروه ویتامین ها نقش مهمی در حفظ سلامتی و رشد مو دارند.مواد غذایی غنی از ویتامین های گروه B شامل:حبوبات ( مثل لوبیا و نخود )،هویج،گل کلم،سویا، مخمر خوراکی،سبوس غلات،آجیل و تخم مرغ است.
برای تأثیر بیشتر،غیر از منابع غذایی ویتامین های گروه B از مکمل های آنها (مثل شربت B- کمپلکس ) نیز استفاده کنید.ویتامی B3 نیاسین)
مقدار مصرف :سه بار در روز و هر بار 50 میلی گرم.
ویتامین B5( اسید پانتوتنیک) :
سه بار در روز و هر بار 100 میلی گرم.
ویتامین B6 پیریدوکسین) :
سه بار در روز و هر بار 50 میلی گرم.
بیوتین:
در حفظ سلامتی پوست و مو تأثیر بسیاری دارد و حتی می تواند از ریزش مو در آقایان جلوگیری کند. موادغذایی غنی از بیوتین را به مقدار زیاد مصرف کنید یا مکمل خوراکی آن را بخورید.
منابع غذایی بیوتین شامل:
مخمر،برنج قهوه ای،نخودسبز،عدس،جو،سویا،دانه آفتابگردان و گردو است.
مقدار مصرف : سه بار در روز و هر بار 50 میلی گرم.
اینوزیتول:
برای رشد مو ضروری است.
مقدار مصرف : دو بار در روز و هر بار 100 میلی گرم.
ویتامین C:
ویتامین Cجریان خون را در پوست سر بهبود می بخشد و از دیواره مویرگ های خونی که خون را به فولیکول های مو می رسانند،حفاظت می کند.
مقدار مصرف : 3000 تا 10000 میلی گرم در روز.
ویتامین E:
دریافت اکسیژن را افزایش می دهد و باعث گردش بهتر خون در پوست سر می شود.سلامتی و رشد مو را بهبود می بخشد.ویتامین E بعنوان یک آنتی اکسیدان نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می کند.از آنجایی که سلامتی موها با سلامتی سیستم ایمنی مرتبط است،می توان گفت ویتامین E با تقویت ایمنی بدن،رشد موها را افزایش می دهد.
مقدار مصرف : ابتدا با 400 واحد بین المللی (IU) در روز شروع کنید و کم کم آن را به 800 تا 1000 واحد بین المللی در روز برسانید.واحد بین المللی مثل میلی گرم،یکی از واحدهای اندازه گیری است.
روی:
با تقویت ایمنی بدن،رشد موها را تحریک می کند.
مقدار مصرف : 50 تا 100 میلی گرم در روز . بیشتر از این مقدار مصرف نکنید.
منبع :3nasl.com
سلام 23 سال دارم چندساله ریزش موی شدید دارم کلی راه درمان رفتم آخرش هیچ کمکم کنید